Hublet kiest voor duurzaam, ecologisch drogen

Als we aan een bos denken, denken we vaak aan bomen en de meest nobele soort: de eik. De eik is historisch goed vertegenwoordigd in onze gebieden en het hout wordt gebruikt in meubels en parketvloeren. In België wordt de markt voor massieve eiken planken vaak geassocieerd met de naam ‘Hublet’, die Europa's grootste voorraad gezaagd, kwalitatief eikenhout voor secundaire houtverwerking aanbiedt. Om dit hout op een milieuvriendelijke en verantwoorde manier te drogen, deed bedrijfseigenaar Jean-François Hublet een beroep op de expertise van BIOSYNERGY.

Specialist in gevierschaalde eik

Hublet is sinds 1951 gespecialiseerd in de distributie van eikenhout naar de houtindustrie. Elk jaar droogt het bedrijf ongeveer 10.000 m³ eikenhout in één van zijn zes droogovens. Vervolgens verdeelt Hublet dit hout naar zijn klanten in België, Europa en de rest van de wereld. «We zijn zeer goed gepositioneerd in de parketsector», legt Jean-François uit. «Het grootste deel van ons gezaagde hout komt van onze Franse zagerij. Daarnaast zijn we een partnership aangegaan met een aantal middelgrote zagerijen om hen een constante afzetmarkt voor hun productie te garanderen. Na verloop van tijd werden we op die manier een belangrijke speler op het gebied van kwaliteitshout en betrouwbaarheid.»

Groene warmte voor de droogkamers

«Tot voor kort werkten onze drogers op aardgas, » vervolgt Jean-François. «Als we het jaar 2022 buiten beschouwing laten, het jaar waarin de gasprijs vertienvoudigde, was gas een eenvoudige en goedkope brandstof. De beslissing om over te schakelen op houtenergie werd vooral ingegeven door de wens om circulariteit te creëren waarbij het geproduceerde bedrijfsafval wordt teruggewonnen als een duurzame bron die ter plaatse opnieuw ingezet kan worden. We zijn hiermee van start gegaan in 2017, het moment waarop we een houtschaverij zijn begonnen. » Als houtspecialist is Jean-François natuurlijk begaan met het milieu. Hij was al lang op zoek naar een ecologische oplossing voor het drogen van hout en kwam zo BIOSYNERGY op het spoor.

CO2-reductie van 245 ton op jaarbasis

BIOSYNERGY ging langs bij Hublet en bracht de huidige installatie in kaart. Wat bleek? Er ging maar liefst 200 ton houtafval verloren per jaar en de zes droogkamers verbruikten samen meer dan 1200 MWh aan gas. «De huidige installatie was perfect vervangbaar door een biomassaboiler. We werkten daarvoor nauw samen met de leveranciers van Hublet om de juiste technische oplossing te vinden voor het stofafzuigsysteem, de civiele techniek en de hydraulische distributie. De 200 ton houtafval die tot voor kort verloren ging, voorzien vandaag alle droogkamers met gemak van groene warmte. Zo reduceert de firma Hublet zijn CO2-uitstoot met wel 245 ton op jaarbasis», vertelt Thibaut De Veyt van BIOSYNERGY. 

Uitstekende oplossing en goede samenwerking

Jean-François is alvast lovend over de samenwerking met BIOSYNERGY. «We hebben elkaar ontmoet op een beurs in Gent en BIOSYNERGY kwam snel met de perfecte oplossing voor ons probleem. We hebben de plannen samen verkend en perfect toegepast. Het systeem wordt binnenkort opgestart en ik heb er alvast een goed oog in. Spannend! », aldus Jean-François.

«Als houtspecialist zijn we natuurlijk begaan met het milieu en waren we al lang op zoek naar een ecologische oplossing voor het drogen van hout. BIOSYNERGY kwam snel met de perfecte oplossing voor ons probleem. We hebben de plannen samen verkend en perfect toegepast. Het systeem wordt binnenkort opgestart en ik heb er alvast een goed oog in. Spannend! »

Jean-François Hublet

Bedrijfsbezoek bij BIOSYNERGY

Lorem Ipsum is slechts een proeftekst uit het drukkerij- en zetterijwezen. Lorem Ipsum is de standaard proeftekst

Volg ons

Service nummer

© Biosynergy 2024 - Website door Two Impress