Finaspan kiest voor een thermische olieketel via BIOSYNERGY

Als één van de grootste producenten van fineerplaten exporteert het Belgische Finaspan jaarlijks meer dan 150.000 platen naar verschillende Europese landen. We gingen in gesprek met Louis Mariën, die al 4 jaar instaat voor productie en business development. Samen met zijn zus Caroline, verantwoordelijk voor sales en marketing, verzorgt hij het dagelijks bestuur van het bedrijf. Louis blikt graag terug op de geslaagde samenwerking met BIOSYNERGY. Met het oog op maatschappelijk verantwoord ondernemen investeerde Finaspan namelijk in de vergroening van zijn industriële processen met een nieuwe thermische olieketel op biomassa-afval.

Liefde voor hout en vakmanschap als constante door de jaren heen

De diepgewortelde liefde voor hout is duidelijk voelbaar binnen het bedrijf in elk aspect van de realisaties. Enthousiast vertelt Louis dat hout een levende materie is. Dat elke gefineerde plaat uniek is. En dat kleine onregelmatigheden bijdragen aan het unieke karakter en de charme van het interieur of project.

“Fineer is niet alleen ons vak, het is onze passie.”

Die passie en het vakmanschap lopen al vijf generaties als een rode draad door de aders van de familie Mariën en door de 130‑jarige geschiedenis van het bedrijf. Finaspan paste zich aan de evolutie van de fineerindustrie aan en koos ook resoluut voor het pad van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Als duurzaam bedrijf zet Finaspan zich gedreven in voor ecologie en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De nieuwe thermische olieketel op biomassa van eigen niet-recycleerbaar afvalhout uit de productie is daar een goed voorbeeld van. Hij genereert de warmte voor de persmachines. Het zuivere resthout gaat naar de spaanderplaatindustrie voor hergebruik in plaatmateriaal, dat achteraf weer ingezet wordt. Die wisselwerking vormt een cruciaal element van Finaspans missie om de circulaire economie te bevorderen. Ook BIOSYNERGY onderschrijft die visie volledig.

Expertise in energie-efficiënte oplossingen

Tijdens de zoektocht naar een nieuwe leverancier kwam het bedrijf terecht bij BIOSYNERGY, dat een grondige analyse maakte van de aanwezige noden, doelgericht advies gaf en een volledig subsidiedossier opstelde. Die ondersteuning betekende een enorme toegevoegde waarde voor Finaspan.

De hands‑onmentaliteit, de oplossingsgerichtheid, het meedenkend vermogen en de betrouwbaarheid van BIOSYNERGY overtroffen onze verwachtingen

Louis Mariën

Betrouwbare partner voor uitdagende projecten

Uiteindelijk kocht Finaspan een 500kW-installatie, ontworpen door Uniconfort en geleverd door BIOSYNERGY. Alleen bleef het verwachte vermogen na de installatie uit. De lange zoektocht naar de oorzaak van het probleem deed de frustratie wel eens hoog oplopen. Hoewel de leverancier een andere mening had over de warmtewisselaar, zag Finaspan deze als boosdoener. BIOSYNERGY ondersteunde dat vermoeden en investeerde in de juiste 3-trekwisselaar.

Ondanks de gespannen relatie met de leverancier, kon Finaspan tijdens het hele project rekenen op de niet-aflatende steun van BIOSYNERGY, waar klanttevredenheid hoog aangeschreven staat. De professionele en oplossingsgerichte aanpak leidde uiteindelijk tot de nodige oplossing.

De thermische olieketel, gebruikt voor het persproces van het fineerhout, draait een gans jaar op eigen afvalhout. Dat brengt belangrijke financiële besparingen met zich mee. “Op jaarbasis gaat het over een minderverbruik van 30.000 tot 40.000 liter stookolie met een financieel voordeel van ongeveer 30.000 euro”, schat Louis.

"We waren positief verrast over de samenwerking met BIOSYNERGY. De hands‑onmentaliteit, de oplossingsgerichtheid, het meedenkend vermogen en de betrouwbaarheid overtroffen onze verwachtingen. Het bedrijf gaat tot het uiterste voor zijn klanten en verschuilt zich niet achter contracten en procedures. BIOSYNERGY toonde zich een partner die we zeker verder aanbevelen".

Louis Mariën

Eind goed, al goed dus …

Ook op zoek naar een betrouwbare partner?

BIOSYNERGY onderzoekt graag de mogelijkheden om met biomassa-reststromen uw industriële warmtevraag te vergroenen.

Bedrijfsbezoek bij BIOSYNERGY

Lorem Ipsum is slechts een proeftekst uit het drukkerij- en zetterijwezen. Lorem Ipsum is de standaard proeftekst

Volg ons

Service nummer

© Biosynergy 2024 - Website door Two Impress